Pesanan Penaja

10 October 2016

cuti-cuti malaysia

Assalamualaikum..
bertemu lagi di ruangan cuti-cuti malaysia..mohon ampun sebab pergi cameron ni pun tahun lepas..huhuhu..dekat setahun baru akak nak cerita kan..ni percutian yang tak dirancang sebab aku ikut sepupu aku je..dari kuala lipis tak jauhpun nak ke cameron higlands ni..dalam 2 jam je dah sampai..kalau tak jem..sepupu aku dah booking homestay sekali dengan dapur..dapur nye tak luas mana tapi ok la klu setakat 10 orang tu..homestay tu pun luas sebab design die macam rumah kampung..nak no kat atas tu dah ade..
tengok gambo je la..akak pun dah lupa tempat mana pergi..huhuhu

ni gambar kat lavander farm..nak masuk sini kene charge..tapi aku dah lupa berapa rm..tapi taraf mampu milik

ini masa mula-mula sampai kita orang singah ladang teh tepi jalan, masa aku kat shah alam hari tu aku dah pernah ke sini, dan dah pergi 2 ladang teh 1 di sg palas.tapi yang kat tepi jalan ni 1st time singgah.
 
 ni pun di lavender farm..seronok org kat belakang tu photoboom gambo kami..

ok tu je la nak cerita..nak cerita pasal homestay tu je  sebenrnya..kawasan homestay tu tenang dan kat bawahnya banyak lagi homestay yang ade dan semuanye ade lah orang melayu, kat situ juga ade beberapa ladang strawberry. dan kawasan tu tak sebuk mana jadi kami boleh jalan kaki je jalan-jalan kat sekitar kawasan tu..kawasan tu lebih damai la dari kat tanah rata dan brinchang.

akak datang nak cuci rumah ni!!!

assalamualaikum...

hai pembaca tegar blog hakak...aku tau aku je yang baca blog aku ni..sebab ni je harta yang aku ada..
tiap kali orang tanye ape cerita mesti aku rasa termalas la nak menjawab..sebab dari 3 tahun lepas aku ulang skrip yang sama..
bila orang tanye tak kerje ke? aku akan ulang dialog yang sama...aku  dah hafal dah skrip nye..cuma yang beze emosi nye..
ade je orang yang terlebih risau aku tak kerje macam aku ni tak kerje die je kene bayarkan ptptn aku..
hey walaupun akak menganggur akak cuba cari duit untuk bayat ptptn tau,,walaupun tak seperti dijadualkan tau,,,tetiap bulan ptptn bagi thank u note kat akak tau sebab bayar hutang huhuhu.
dan ade je yang bagi kata-kata positif yang suruh aku lagi berusaha jangan patah semangat..
ye ade masa aku rasa jatuh sangat..tapi aku pun tak sedar mana kekuatan aku untuk bangkit semula.. tapi tiap kali aku down aku cuba cool dan atur semula.. kadang-kadang kita down sebenarnya ALLAH nak kita ingat dekat dia,,tu je yang aku pegang.
satu lagi kata-kata positif yang aku pengang..ALLAH dah atur cantik hidup aku...betul..aku ade mase aku kene betulkan ape yang salah dan tak betul masa lalu aku dulu..
sekarang aku belum sempurna, belum sempurna..terus mencuba untuk menjadi yang lebih baik..
mak ayah aku tak bising ke aku duduk rumah je?
dulu dorang bising gak..mak ayah mana tak risau.. tapi sekarang kalau orang tanye ayah aku, aku keje ape.. die jawab..menjahit..tapi sebenarnya aku jahit tak banyak pun..
aku memang tak mampu nak bagi dorang duit tetiap bulan..yang aku mampu jahitkan dorang baju tu je,,
aku tak pikir masa depan ke?
sapa kata aku tak pikir, aku pun ade impian..tapi biarla slow-slow aku melangkah dengan impian aku..pasal jodoh..aku serhkan pada takdir...ade orang cakap aku kene cari..aku pun tak tau nak cari macam mana dah....
aku tak give up dgn hidup aku..aku cuba melanglah untuk yang terbaik..buat aku..buat family aku..

tau tak sebab ape aku lama tak update blog..
aku lupa password lagi,,
adu duuu duuu...


03 November 2015

border lace by #gerobokadria

Assalamualaikum

Dedulu waktu border lace ni baru keluar harga dia boleh buat menagis tau..semiter untuk satu layer tu dekat rm 30 tu waktu aku nak cari lace lekat kat baju pengapit kawen cik piah tahun 2013 dedulu..

now, aku dah jumpe satu ig yang jual lace dengan harga berpatutan, design pun up to date omputeh kata..nak pulak dekat dengan musim konvo ni..jadi sebagai hakak yang baik budi pekerti lagi comel ini tawarkan diri jahit baju untuk konvo die,,

sebenarnya 1st time aku jahit lace kat baju ni..dan habis aku jelujur semua bunga2 kat lace tu..kikikiki

dila mintak aku buatkan baju kurung moden je..nasib la die tak mintak buatkan baju peplum or baju tangan tak sempat jahit cam nelopa selalu pakai tu..klu tak pakai baju raya je la dik..
 tadaaaa...siapjahitkan zip sorok lagi,,,semenjak dapat mr bro ni..laju sikitla kalau jahit tu..sebab tu kalau lambat tu bukan salah mesin..tapi aku yang malas...
 tadaaaa...baju dah saip..tuan die request mintak letak kat tangan je..aku dah cakap awal-awal aku nak hasil kerje aku nampak dalam gambo konvo die..sebab dah jejuling mata aku jahit lace sekangkang semut tu.


kan kan nampak tu..bunga tu akak yang buat sendir tau save budget beli bunga memahal
pastu layu di tasik madu..


lace ni aku beli time #gerobokadria ni buat sales sempena raya haji ritu..
1 pcs ade 2 layer..lebihan ni muat untuk sepasang baju lagi..tp aku tak sempat nak letak kat baju aku..
haish busy buat ape pun tak tahu..lace ni bukan cantik letak kat baju je,,kat selendang pun ok..mane pengantin nk save budget buat veil sendiri pun boleh sebab dorang bukan hanya jual lace je..mix pearl pun ade..n banyak lagi brg2 untuk diy.klu ade orang datang pinang conform aku terus beli bebarang kat sini buat baju, tudung, veil, kasut sendiri..kikikiki
berangai oiiii...

kalau berminat boleh cari ig dorang @gorobokadria
fb pulak veil by adria cottage.

klu malas nak mencari #gerobokadria  kan senang..huhuhuhu

P/s : hakak nak menang #flatlayadria sebab nak simpan untuk masa hadapan..mana tau ade org datang pinang senang save budget hakak..akak suke akak suke..

bye.. nak tdo dan berangan..

ena's place janda baik

Assalamualaikum.

jarang akak nak share pasal tempat bercuti ni..bercuti pon dua tahun sekali.
kali ini hakak nak review tempat family hakak buat family day pertengahan bulan october hari tu.
urusan booking semua bukan aku yang uruskan, semua sepupu aku yang settle kan.so nanti kat bawah aku bg contact nombornye,,kalau tak dapan google ajerr,,

kami bertolak lebih kurang pukul 10.30 pagi hari sabtu, perjalanan dari kuala lipis lebih kurang 3 jam kot..kurang lebih gitu la..kami berkonvoi dekat 10 biji kereta,..tapi konvoi secara bertebaran la..huhuhu.

dalam pkl 1 agak-agak ye sebab dah lupa..sampai kat ena's place ni..teruja weh sungai seberang jalan je..
dah la air clean and clear..rasa nak terus terjun je.
bila sampai terus serang dapur sebab kelaparan, dan bekal dah sedia awal-awal dah.
ni dapur dan tempat makan..boleh la nak sumbat dalam 40 orang.dapur dia pekakasan lengkap jadi klu x ramai mana tu boleh gune barang-barang dorang ye.tak silap dapur ni ada charge tambahan rasanya..tp tak la mahal mana..tak semahal makan kat luar.

ini rumah-rumah dorang rate die kalau tak silap dari 180-360 gitu.. dorang ade 6 rumah semuanya..jadi sebab kami ramai diwaktu itu keenam-enam kami sapu bersih.yang 360 tu ada 2 bilik kat dalam dia..yang 180 tu ade 2 katil dan biliknya boleh tahan luas..satu lagi jenis bilik tak sempat nak tengok dan bilik-bilik dorang tak ada aircond tau..tapi cukup sejuk...waktu pergi ni jerebu sangat kuat aku pun konfius kat atas ni jerebu ke kabus..

untuk kawasan riadah pulak..sungai kat depan tu tak dalam mana kalau hari tak hujan cuma banyak batu jadi kalau bebudak kecik tu kene pantau.sebab risau batu licin..klu taraf bapak ngan mak budak ni jatuh biarkan ajer huhuhuhu..



kawasan halaman die luas untuk sukanika..sukaneka je ye..kalau nak main bola tu tak muat la..klu agak-agak kawasan ni macam sempit..

ni ha kawasan yang lebih luas..huhuhuhu
review aku..tempat ni bagus untuk eratkan hubungan sesama saudara mara..disamping merehatkan minda kita dapat merapatkan ukhwah sesama kita..cewah..ok bagi yang nak dapatkan no tel kat bawah ni akak dah tepek no tel..


14 October 2015

menjahit blouse sendiri

Assalamualaikum dunia..

hai anda-anda sekelian..
semenjak dua menjak ni aku telah dapat satu hobi baru..iaitu menjahit..
dan since puasa dulu aku telah ambik upah dari kawan-kawan aku..
and syawal aku cari stock kain sendiri dan tawarkan kepada kawan-kawan
aku siapa nak blouse dan aku akan buatkan..
begitu gak dengan baju family aku..aku jahitkan baju dorang,,tapi tak tegamokla akak nak mintak upah..heheheh..

mana aku belajar menjahit..
1.aku belajar pada mereka yang tahu..kat sini aku kene rajin bertanya..cam ne nak buat tu..cemana nak buat ni..
2. internet..aku selalu search tutorial menjahit ni..tapi kene rajin..sebab kekadang dia ajar untuk pola badan je..tangan nan ado..jadi ini akan memaksa otak ko jadi lebih kreatif dan inovatif
3. aku tiru baju yang dah sedia ada,,

sebab aku dah ada basic jadi tak susah untuk aku apply apa yg aku tahu..

dan aku telah dapatkan 'my bro' seketul mesin jahit portable yang sesuai dengan budget aku..setelah aku tebus sijil simpanan premium bsn yang aku dapat masa plkn dulu..
fyi aku adalah salah sorang pelatih khidmat negara kumpulan pertama batch ke2..lepas 10 tahun aku gadai sijil aku..then aku korek tabungan aku,,dan berjaya dapatkan seketul 'my bro'..

dan kepada sesiap yang minat menjahit..tp tak ada basic cari kelas-kelas yang boleh korang ikuti..
dan bersedia untuk salah potong kain huahuahua dan bersedia untuk tetas menetas..

kita belajar jangan sangka kita akan terus betul...

sekian..dah ngantukk

p/s: kepada yang nak tutorial blouse sial komen,,cukup 5 komen akak share ilmu akak yg x seberapa ini..huhuhuhu